Akné

A problémát az arcon, nyakon, háton, vállon jelentkező pattanások jellemzik.
Az akné többnyire serdülőkorban kezdődik, éppen abban az időszakban, amikor a külcsín különösen nagy hangsúlyt kap. A pattanásos bőr, bár sok fiatal életét megkeseríti, az egészségre nem jelent veszélyt.Fiúknál gyakrabban fordul elő, mint a lányoknál, általában a tizenévesek 80%-át érinti.



Az akné kiváltó oka, hogy a szervezetben a tesztoszteron nevű férfi hormon szintje megnő. Ez a hormon a bőrben lévő faggyú mirigyeket arra készteti, hogy több faggyút - a bőrt síkosító és védő, zsírszerű anyagot - termeljenek.
Ugyanakkor a faggyú mirigyekből kivezető csatornák a fokozottan termelődő faggyút nem tudják elvezetni, és eldugulnak. A felgyülemlett faggyú megszilárdul, mitesszert vagy komedót képez.
A bőrben normális körülmények között jelen lévő baktériumok elszaporodnak a keletkezett faggyú dugóban, a szőr tüsző begyullad - ez okozza az aknés pattanások jellegzetes vörösségét és duzzadtságát.
Súlyosabb esetben a pattanások begennyednek, és gennyel teli kelés vagy karbunkulus is kialakulhat.
Bizonyos gyógyszerek a pattanások képződését fokozhatják - ezek közé tartoznak a fogamzás gátlón tabletták egyes típusai, a kortikoszteroidok, valamint egyes epilepszia-gyógyszerek. A nők egy részénél az akné a policisztás ovárium szindróma tünete ez a hormonális rend ellenesség általában a havivérzés elmaradásával, meddőséggel,fokozott szőr növekedéssel és hízással jár.

MEGELŐZÉS

Az alábbi általános tanácsok segítségére lehetnek mindazoknak, akik hajlamosak az aknéra.
Az enyhébb aknés tünetek megelőzéséhez, illetve visszaszorításához elegendő lehet ezek betartása:
  • arc mosáshoz használjon olyan olaj mentes arc lemosót, amely nem szárítja ki a bőrt
  • ha hidratáló készítményt akar használni, olyat válasszon, amelyik nem tartalmaz zsírt
  • mivel az UV sugarak enyhítik az aknés tüneteket, érdemes az érintett bőr felületet naponta legfeljebb félóra hosszat napoztatni. Ez viszont ne a nap legmelegebb szakaszában, 10 és 15 óra között tegye.
  • A nap védő készítményt (napozó krém, nap tej) gondosan válassza meg.Olyan terméket vásároljon, amely PABA (para-amino-benzoesav) és olaj mentes, továbbá nem tömíti el a pórusokat.
  • ügyeljen rá, hogy ne izzadjon meg túlzottan, és ne töltsön sok időt párás környezetben. Sokan azt tapasztalják ugyanis, hogy ettől csak rosszabbodik a probléma.
  • a jód tartalmú táplálék kiegészítők és a jódozott só súlyosbítja az aknét, ezeket tehát kerülje.
  • a pattanásokat teafaolajjal átitatott kozmetikai vattával kezelje naponta 1-2 alkalommal.
  • ügyeljen rá, hogy haja - főleg, ha zsíros -ne lógjon az arcába. Ne nyúljon túl sokszor az arcához.
  • amennyiben haj zselét haj habot használ,és a homloka pattanásos, próbálja meg néhány hétig mellőzni az ilyen készítményeket, hogy meglássa, javul-e a bőrének állapota.
ÉRDEKESSÉG
A mitesszerek fekete "fejecskéjét" nem a por és szennyeződés okozza, hanem ilyen a színe a tüsző csatornában meggyűlt oxidálódott faggyú dugónak.

A HEG NÉLKÜLI BŐRÉRT
A pattanásokat ne piszkálja és ne nyomkodja, ezt bízza kozmetikusra (erre ide kattintva talál segítséget), mert begyulladnak és hegesedés léphet fel. Mindig mosson kezet, mielőtt herba teába vagy illóolajat tartalmazó készítménybe mártott tiszta vatta pamaccsal kezeli a bőr elváltozásokat.

AZ AKNÉ ÉS AZ ÉTREND
Érdemes táplálkozási naplót vezetni, vagyis mindennap feljegyezni, hogy mit eszik, hogy lássa, van e olyan élelmiszer, amely az állapotot rontja. A nők egy részénél például a közvetlen menstruáció előtt fogyasztott csokoládé a bőr állapotának romlását idézi elő. Mivel a pattanásos egyéneknél a vér A-vitamin tartalma általában alacsonyabb a normálisnál, gondoskodjon megfelelő arányú beviteléről. A-vitaminban gazdag tej, a vaj, a tojás, a máj. A sárgarépa és a sütőtök az A-vitamin elő anyagból, a béta karotinból tartalmaz sokat. Étrend-kiegészítőket a túladagolás veszélyei miatt ne szedje, hacsak az orvos másképp nem rendeli.

OTTHONI SEGÍTSÉG
Aroma terápiával:
Bizonyos illóolajok segítségével gátolható a faggyú termelődés. Ezek közé tartozik a boróka bogyó és az atlasz cédrus olaj, ám terhesség alatt az előbbi végig az utóbbi az első 20 hétben kerülendő. A levendula és rózsa muskátli olaj fertőzés gátló és gyógyulást elősegítő hatásáról ismert, míg a római kamilla és a  keserű narancs-olaj csökkenti a bőr gyulladást.

Gyógynövény készítménnyel:
Főzzön 2-3 teáskanál bazsalikomot egy csésze vízben. Hűtse le, majd a belemártott vattával mossa le az előzőleg megtisztított bőr felületet.
A pattanások ellen hatékonyak a pitypang gyökér a bojtorján a csalán a cickafark és a kakas virág.

Megjegyzések