A leghatásosabb módszer a bőr öregedése ellen


A bőr öregedését alapvetően a napsugárzás okozza. A WHO mind a természetes, mind a mesterséges forrásból érkező UV-sugárzást rákkeltőnek minősítette. Ezért a bőrápolás egyik legfontosabb része nem más, mint a fényvédelem. A napi rutinunk, egy megfelelő fényvédővel képes lehet lassítani ezt a folyamatot. Sokan azonban még mindig nem használják tudatosan, és jobb esetben is csak a nyaralásra vásárolnak naptejet. 


Leggyakrabban a 35 év felettiek bőrén észlelhető a napfénykárosodás, melynek tünetei lehet a bőrszárazság, ráncok, hypo- és hiperpigmentált foltok, vagy hajszálértágulatok is. Az anti-aginget azonban már jóval a ráncok előtt érdemes elkezdeni, már fiatalabb korban. Hiszen bőrünk 10-20 év múlva is emlékezni fog a korábbi károsodásokra, aminek jelei a 30-40-es éveinkben mutatkoznak majd. 

UV-sugárzások hatása a bőrünkre


UV-B sugárzás

A bőr legfelső rétegét érik el. Az UV-B okozza a napégést, valamint a D-vitamin-szintézisben is részt vesz. A sugárzás hatására a sejtek melanin-termelésbe kezdenek, ami egy védelmi reakció. Ezzel a szaruréteg megvastagszik, így egy olyan folyamatot indít el, amivel a kollagén bomlásnak indul. A hámban nyelődik el, károsítja magát az örökítőanyagot (DNS), ezzel segíti a bőrdaganatok kialakulását. 


UV-A sugárzás 

Az előzővel ellentétben az UV-A sugárzás a hámon át képes eljutni az irhába is. Nem okoz bőrpírt, ellenben gyors, de nem tartós barnulást okoz, a feumelanin pigment képzése által. A feumelanin könnyen eloszlik a hámsejtekben, elnyeli az UV-sugárzást, emellett viszont rengeteg szabadgyök képződik. Tévhit, hogy a szoláriumozás során szerzett barnaság megvéd a napfény káros hatásaitól!


Mi okozza a bőr öregedését? 

A napfény okozta öregedésért legnagyobb részben az UV-A sugárzást okolhatjuk. Hatására megnő az irhában található szabadgyökök mennyisége, ami csökkenti a kollagén- és a rugalmas-rost képzését. Hogyan? A sugárzás elnyelődik a bőrben lévő rostokban és kollagénben, tehát közvetlenül károsítja ezeket. A szabadgyök képzésével rongálja a DNS-t, a lipideket és a fehérjéket. Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha keveset vagyunk a napon, akkor nem annyira ártalmas? Sajnos az UV-A sugárzás már kis mennyiségben is károsnak bizonyul, ezért folyamatosan szükségünk van védelemre. A legjobb megoldás, ha egész évben, minden nap használunk valamilyen fényvédő tartalmú krémet, kerüljük az erős napfényt és a szoláriumot. Ezeket betartva lassíthatjuk a bőr öregedését és elkerületünk számtalan nem kívánatos problémát.  


A napozás és szolárium hátrányai

A szoláriumokban UV-A sugárzással találkozhatunk, amik a közhiedelemmel ellentétben nem növelik, hanem csökkentik a bőr D-vitamin mennyiségét. A D-vitamin termelődés UV-B sugarak hatására termelődik.


A túlzott napozás, illetve a szolárium segíti a ráncok kialakulását, fokozza a bőr öregedését. Az esztétikai tényezők mellett veszélyes kockázatokat is rejt magában: az utóbbi években megnőtt a melanomás betegek száma.


Milyen fényvédőt ajánlok?

Érdemes professzionális termékkel óvni bőrünket, amely tartalmaz UV-A és UV-B fényvédőt is. A legújabb krémek már IRA-sugárzás ellen is alkalmasak. Létezik fizikai és kémiai fényvédő, ezek kombinációját ajánlom. A fizikai önmagában ragad, nehezen kenhető, foltot hagy a bőrön, valamint könnyen ledörzsölhető, így gyakrabban szükséges újrakenni. A kémiai változatát egyszerűbb felvinni, egyaránt véd UV-A és UV-B sugarak ellen is. Válasszunk olyan terméket, ami tartalmaz növényi hatóanyagokat, rezveratrolt, algakivonatokat. 


Ha további segítségre van szükséged a fényvédőkkel kapcsolatban, keress bizalommal! Megtalálsz a 18. kerületi kozmetikában, a Le Grand Beauty szalonban! 

Megjegyzések