Tedd vagy ne tedd? Bőrápolási útmutató!

A tudatos bőr- és szépségápolás ott kezdődik, hogy utánajárunk a dolgoknak: arctisztítás menete, fényvédő használata, különböző hatóanyagok, és így tovább. Például egy kozmetikai kezelés után nem dőlhetünk hátra. Ha elhanyagoljuk a rendszeres bőrápolást, akkor hatástalan lesz bármilyen profi eljárás. Ezért fontos megfelelő figyelmet fordítani mind az otthoni bőrápolásra, mind a kozmetikában végzett profi kezelésekre. 


Ha te is tervezed, vagy már bele is vágtál az otthoni szépségápolásba, akkor az interneten böngészve számtalan hasznos tippet olvashatsz valódi szakértőktől. Azonban nem szabad minden ‘praktikát’ bevetni, hiszen a hozzá nem értő tanácsokkal legtöbb esetben csak rontasz a helyzeten. Az alapvető feladatok, amiket az ápolt bőrért meg kell tenni, például a napi arctisztítás és a fényvédő használata. Emellett sok tévhit él az emberek fejében, melyek inkább csak ártanak!
De mit szabad és mit nem a bőrápolás során? Nézzük is! 

1, Kéretlen tanácsok az internetről


Ahogy már korábban is említettem, sokan osztogatnak tanácsokat bőrápolásról különböző beauty blogokon vagy közösségi oldalakon. A hozzá nem értő emberek praktikái nagy valószínűséggel nem segítenek megoldani a problémád, rosszabb esetben pedig még súlyosbítják is a helyzeted. Az influencerek gyakran promóznak termékeket, viszont azt mindig tartsd szem előtt, hogy ami másnak bevált, az számodra nem biztos, hogy ideális! 


2, Olajos kozmetikumok 


Sokan ajánlják szennyeződések és smink eltávolítására az olajos lemosókat, azonban ezek is könnyen okozhatnak kellemetlenségeket, gyakori esetben aknét is. Az aktív faggyútermelés, a zsíros bőr kiváló környezetet biztosít a baktériumok számára, melyek az akné kiváltó okai lehetnek. Így bármilyen olajos kozmetikumot használsz, az csak elősegíti ezek kialakulását. 


3, Kerüld a pattanások nyomkodását


Már egy korábbi cikkben is említettem, hogy a pattanások nyomkodása szigorúan tilos! Ahelyett, hogy javul a helyzet, csak még nagyobb problémát okozhat. Azzal, ha kinyomsz egy pattanást, nyílt seb alakul ki, ami könnyen továbbfertőződik vagy begyullad. Ráadásul maradandó nyomot is hagyhat, a helyén egy heg alakulhat ki, amitől utána nehezen vagy egyáltalán nem tudsz majd megszabadulni. 


4, Almaecet hajra és arcra 


Bizonyos időszakonként újra és újra előjön ez a trend, ami szerint az almaecettől puha lesz a haj, és alkalmas az arc ápolására is. Az almaecet többnyire természetes összetevőket tartalmaz, így valóban jó ötletnek tűnhet a használata. Azonban vannak olyan összetevői, mint az almaecet, melyek durván eltávolítják a bőr természetes védőrétegét, irritációt okozva ezzel. 


5, Copfban hordani a hajad


Néhány esetben ez a legkényelmesebb megoldás, de a haj tartós összefogása károsíthatja a haj szerkezetét és hosszútávon hajhullást is okozhat. 


6, Fekete kenőcs 


Bőrrák kezelésére ajánlják a bizonyos fekete kenőcsöt, melynek fő összetevője egy vérzőmák nevű növény. A fekete kenőcs cinket is tartalmaz, ami tovább erősíti a maró hatást. Elméletileg csak a beteg bőrsejtekre érvényes ez a hatás, viszont ha nem vagy biztos benne, akkor keresd fel a bőrgyógyászod! 


7, Túl sok termék használata


Igaz, hogy ma már minden problémára találunk legalább 10 féle kenőcsöt vagy szérumot, viszont felesleges ezernyi terméket magadra kenned. Az ápolt bőr könnyen elérhető kevés (maximum 3-5 db) kozmetikum használatával is.  


8, Szakképzetlen kozmetikus


Számos iparágban találkozhatunk nem megfelelő szakemberekkel, így van ez a beauty szakmáknál is. Egy hozzá nem értő rengeteg kárt tud okozni, így érdemes valóban elismert, szakképzett kozmetikust választani! 


Ha kérdésed van a bőrápolással vagy konkrét kezelésekkel kapcsolatban, keress bátran a 18. kerületi Le Grand Beauty szalonban! Várlak szeretettel! 


Megjegyzések